beatrix baas beatrix piano, pianoles huizen

Muziek is communicatie. Muziek maken is communiceren. De musicus vertelt in klank een verhaal, draagt een gedicht voor, uit een noodkreet, nodigt uit tot een dans. De musicus spreekt tot de ziel van de luisteraar. Hij brengt daarin iets teweeg. Hij verrijkt het innerlijk van de luisteraar indien deze daarvoor ontvankelijk is.

gehoor

Een belangrijk onderdeel van de les is het leren luisteren. Je raakt zo vertrouwd met de eindeloze variatie in klankkleuren. Je gaat dit zelf oefenen. En daardoor verbetert je gehoor. Dan zul je ook anders gaan luisteren naar je eigen favoriete artiesten. Je gaat er nog meer van genieten.

Repertoire

Je speelt muziek die je mooi vindt. Dit kan van alles zijn. Je kunt altijd zelf met ideeën komen. Voor beginners is er de bekende Alfredmethode. Deze gaat in kleine stapjes en de stukjes klinken muzikaal. Ook voor Pop en Jazz zijn er speciale, aantrekkelijke methodes.

Oefenen

Regelmatig oefenen is nodig. In de les besteden we veel aandacht aan doelmatig oefenen. Dit scheelt veel tijd. En er is resultaat. Daardoor blijf je spelen. Je raakt niet teleurgesteld in je eigen vorderingen.

Lesopbouw

Een les bestaat in de basis uit 2 onderdelen. Eerst kijken we naar het ingestudeerde huiswerk. Is het goed of kan het mooier. Het kan zijn dat je er niet uitkomt. Dan analyseren we het probleem en zoeken we een oplossing. Daarna zoeken we in overleg iets nieuws uit. Dat wordt voorgespeeld en beproken. Met aanwijzingen om het goed in te studeren. Er is ook aandacht voor vierhandig spel. Meestal als afsluiting van de les. Dit is vaak een inspirerende ervaring.